Основна школа “Светозар Марковић” налази се у Лапову и носи назив познатог публицисте, социјалисте и политичара.

Школа је почела са радом 1840. године, када је имала 10 ученика, те се сматра једном од најстаријих школа у Србији. Садашњи назив школа носи од 1954. године. Данас, школа има укупно 25 одељења. Поред централних, Основна школа обухвата и два издвојена одељка.

Захваљујући средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, централни део Основне школе је 2021/2022 године потпуно реконструисана. Пре тога, једна од највећих донација школи била је донација Националне гарде Охаја, чији су представници заједно са представницима наше војске, лично учествовали у њеној реализацији (постављена је нова столарија, замењени су кров и олуци, реновирани су санитарни чворови и урађена је нова фасада).

У оквиру последње реконструкције Основне школе Општина Лапово издвојила је средства за израду потребне пројектно-техничке документације и стручни надзор над извођењем радова, док је целокупно извођење радова, у вредности од 360 милиона динара финансирала Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије. Реконструкција је обухватила следеће: ојачање међуспратних конструкција, израду кровне конструкције, нову хидроизолацију и термоизолацију и то по најсавременијим стандардима за ту врсту објеката, затим водоводну и канализациону мрежу, електроенергетску и телекомуникациону инсталацију, фасаду, комплетно партерно уређење, уређење ентеријера школе и нову столарију. Такође, школа поседује и неопходни систем одбране од пожара и громобранску заштиту.

Поред Школе, реконструисана је и школско-спортска хала у оквиру Основне школе, која сада може да прими до седамсто посетилаца. Стара термичка изолација замењења је новом, објекат је прикључен на водоводну мрежу, добио је систем противпожарне заштите, а столарија је делимично замењена. Сала има свлачионице, туш кабине, систем видео-надзора, грејање, рефлекторе и озвучење. Створени су услови за одржавање тренинга у затвореном простору, културних, музичких и других видова манифестација. Поред бављења рукометом и фудбалом, спортова са дугогодишњом традицијом у Лапову, овим путем створена је прилика за формирање нових клубова, развитак нових врста спортова, као и рекреативно бављење спортом свих грађана у одређеним терминима.

Адреса: Косовских јунака 10, Лапово
Одељак 3: Карађорђева 139, Лапово
Одељак 4: Солунска 113, Лапово
Email: direktor@oslapovo.edu.rs