Храм Свете Параскеве у Лапову подигнут је 1912. гoдине на темељима цркве брвнаре изграђене 1828. године на иницијативу, тада митрополита, а по уједињењу Срба, Хрвата и Словенаца и првог српског патријарха Димитрија, који је Цркву освештао 1919. године.

Црква је саграђена је по плановима познатог архитекте Јована Спасојевића, крстообразне основе са централним кубетом. Изнад припрате су два мања кубета, а на источној, северној и јужној страни полигоналне апсиде. Храм има наглашену лонгитудиналност, а зидне површине представљају мешавину рашких и моравских мотива. Саграђена је делимично од камена а делимично од опеке.

Иконе на иконостасу израдили су академски сликари Патко Вучетић и Љубиша Валић, а 1959. године је на западној страни храма дозидана звонара са тремом.

По благослову Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског, г. Јована, а уз помоћ јединице локалне самоуправе, у Храму је, 2021. године, отпочела израда подног грејања, на велико задовољство свештенства, али и верног народа Лапова. Сви богослужбени предмети пренети су у нову салу, где се служи и Света Литургија.

Наиме, Општина Лапово је по основу расписаног Јавног конкурса издвојила буџетска средства потребна за израду подног грејања, што је, у зимским месецима, био дугогодишњи проблем у Храму. Завршетак радова очекује се у 2022. години.

 

  •