Живот у општини

Мере подршке особама са инвалидитетом у Општини Лапово

Мере подршке особама са инвалидитетом у Општини Лапово

Општина Лапово пружа подршку и помоћ особама са инвалидитетом сходно позитивним законским прописима и својим буџетом и то на следеће начине:

  • Све јавне установе на територији општине Лапово (зграда Општине Лаппово, библиотеке „Слово“, Центра за културу „Стефан Немања“ Лапово, Дома здравља у Лапову, ОШ „Светозар Марковић“ Лапово, Средње школе Лапово, ПУ „Наша младост“ Лапово, Јавног комуналног стамбеног предузећа „Морава“ Лапово) поседују рампе за инвалидска колица, док су Основна школа, Средња школа и Дом здравља снабдевени и лифтом. У току је и припрема простора у приземљу намењеног Центру за социјални рад „Шумадија”. За потребе опремања тог простора Општина Лапово ће аплицирати за средства код Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије.
  • Правилником о измени и допуни Правилника о организацији и систематизацији радних места у Општинској управи општине Лапово („Сл. гласник Општине Лапово“ бр. 5/24, 9/24) од 12.07.2024. године додато је радно место портира за чије запослење је услов инвалидитет, док ЈКСП „Морава“ такође радно ангажује особе са инвалидитетом.
  • По основу Јавног конкурса за финансирање/суфинансирање програма од јавног интереса које реализују удружења и друге организације цивилног друштва из буџета општине Лапово, Општина Лапово је у 2024. години определила новчани износ следећим удружењима: удружењу за помоћ особама са инвалидитетом „Зора“ чији је основни циљ унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом, њихова инклузија и подизање свести у друштву о потребама и могућностима особа са инвалидитетом, Друштву за церебралну и дечију парализу општине Свилајнац које део својих активности на унапређењу положаја особа са церебралном и дечијом парализом остварује и на територији општинс Лапово, Окружној огрганизацији Савеза слепих Србије Крагујевац, које се бави унапређењем положаја слепих и на територији општине Лапово, Добротворном удружењу Коло српских сестара Лапово које помаже социјално угрожене грађане Лапова, међу којима су и особе са инвалидитетом.
  • По основу Одлуке о условима, начину и поступку остваривања права на социјалну заштиту у Општини Лапово („Сл. гласник Општине Лапово” бр. 15/20, 15/22), Општина Лапово у складу са потребама грађана и својим буџетом, пружа услуге социјалне заштите и то: дневне услуге у заједници (помоћ у кући и лични пратилац детета) и услуге подршке за самосталан живот (персонална асистенција), док по основу Закона о основама система образовања и васпитања којим је предвиђено да се у буџету јединице локалне самоуправе обезбеђују средства за превоз, смештај и исхрану деце и ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и њихових пратилаца, без обзира на удаљеност места становања од школе. Општина Лапово доноси појединачна решеља о утврђивању ових права, a пo упућеном захтеву.
  • По основу Јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе, расписаног од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику уз учешће Општине Лапово, у Лапову је изграђено инклузивно игралиште намењено и прилагођено и деци са потешкоћама у развоју,
  • Одлука о стипендирању и награђивању ученика и студената са територије општине Лапово („Сл. гласник Општине Лапово” бр. 15/20. 15/22) утврђује услове и начин за остваривање права на стипендију ученицима средњих школа са инвалидитетом и студентима високошколских установа са инвалидитетом. који сходно овој Одлуци то право остварују без рангирања, у циљу развоја инклузивне политике образовања на својој територији.
  • Правилником о јавним паркиралиштима општине Лапово (..Сл. гласник Општине Лапово“ бр. 11/23) утврђено је право на бесплатно коришћење посебно обележених паркинг места на јавним паркиралиштима на територији општине Лапово и право на паркинг карту у форми ИПК налепнице – знака за означавање возила особе са инвалидитетом (у даљем тексту: ИПК налепница) особама са инвалидитетом.
  • Општина Лапово је априла 2024. године у сарадњи удружењем за помоћ особама са инвалидитетом „3ора“ била и домаћин првом турниру лиге Србије за кошаркаше у колицима за текућу сезону 2023/2024.
  • Општина Лапово у сарадњи са Центром за социјални рад ,.Шумадија“, школским, предшколским и другима јавним установама и цивилним удружењима грађана, као и кроз непосредне разговоре са грађанима, континуирано ослушкује потребе својих грађана и сходно законским прописима и својим буџетом настоји да створи што повољније услове за живот и рад свих грађана, посебну пажњу посвећујући друштвено осетљивим категоријама.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *