Život u opštini

Mere podrške osobama sa invaliditetom u Opštini Lapovo

Mere podrške osobama sa invaliditetom u Opštini Lapovo

Opština Lapovo pruža podršku i pomoć osobama sa invaliditetom shodno pozitivnim zakonskim propisima i svojim budžetom i to na sledeće načine:

  • Sve javne ustanove na teritoriji opštine Lapovo (zgrada Opštine Lappovo, biblioteke „Slovo“, Centra za kulturu „Stefan Nemanja“ Lapovo, Doma zdravlja u Lapovu, OŠ „Svetozar Marković“ Lapovo, Srednje škole Lapovo, PU „Naša mladost“ Lapovo, Javnog komunalnog stambenog preduzeća „Morava“ Lapovo) poseduju rampe za invalidska kolica, dok su Osnovna škola, Srednja škola i Dom zdravlja snabdeveni i liftom. U toku je i priprema prostora u prizemlju namenjenog Centru za socijalni rad „Šumadija”. Za potrebe opremanja tog prostora Opština Lapovo će aplicirati za sredstva kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.
  • Pravilnikom o izmeni i dopuni Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi opštine Lapovo („Sl. glasnik Opštine Lapovo“ br. 5/24, 9/24) od 12.07.2024. godine dodato je radno mesto portira za čije zaposlenje je uslov invaliditet, dok JKSP „Morava“ takođe radno angažuje osobe sa invaliditetom.
  • Po osnovu Javnog konkursa za finansiranje/sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja i druge organizacije civilnog društva iz budžeta opštine Lapovo, Opština Lapovo je u 2024. godini opredelila novčani iznos sledećim udruženjima: udruženju za pomoć osobama sa invaliditetom „Zora“ čiji je osnovni cilj unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, njihova inkluzija i podizanje svesti u društvu o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom, Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Svilajnac koje deo svojih aktivnosti na unapređenju položaja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom ostvaruje i na teritoriji opštins Lapovo, Okružnoj ogrganizaciji Saveza slepih Srbije Kragujevac, koje se bavi unapređenjem položaja slepih i na teritoriji opštine Lapovo, Dobrotvornom udruženju Kolo srpskih sestara Lapovo koje pomaže socijalno ugrožene građane Lapova, među kojima su i osobe sa invaliditetom.
  • Po osnovu Odluke o uslovima, načinu i postupku ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu u Opštini Lapovo („Sl. glasnik Opštine Lapovo” br. 15/20, 15/22), Opština Lapovo u skladu sa potrebama građana i svojim budžetom, pruža usluge socijalne zaštite i to: dnevne usluge u zajednici (pomoć u kući i lični pratilac deteta) i usluge podrške za samostalan život (personalna asistencija), dok po osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim je predviđeno da se u budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju sredstva za prevoz, smeštaj i ishranu dece i učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovih pratilaca, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole. Opština Lapovo donosi pojedinačna rešelja o utvrđivanju ovih prava, a po upućenom zahtevu.
  • Po osnovu Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave, raspisanog od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku uz učešće Opštine Lapovo, u Lapovu je izgrađeno inkluzivno igralište namenjeno i prilagođeno i deci sa poteškoćama u razvoju,
  • Odluka o stipendiranju i nagrađivanju učenika i studenata sa teritorije opštine Lapovo („Sl. glasnik Opštine Lapovo” br. 15/20. 15/22) utvrđuje uslove i način za ostvarivanje prava na stipendiju učenicima srednjih škola sa invaliditetom i studentima visokoškolskih ustanova sa invaliditetom. koji shodno ovoj Odluci to pravo ostvaruju bez rangiranja, u cilju razvoja inkluzivne politike obrazovanja na svojoj teritoriji.
  • Pravilnikom o javnim parkiralištima opštine Lapovo (..Sl. glasnik Opštine Lapovo“ br. 11/23) utvrđeno je pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji opštine Lapovo i pravo na parking kartu u formi IPK nalepnice – znaka za označavanje vozila osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: IPK nalepnica) osobama sa invaliditetom.
  • Opština Lapovo je aprila 2024. godine u saradnji udruženjem za pomoć osobama sa invaliditetom „3ora“ bila i domaćin prvom turniru lige Srbije za košarkaše u kolicima za tekuću sezonu 2023/2024.
  • Opština Lapovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad ,.Šumadija“, školskim, predškolskim i drugima javnim ustanovama i civilnim udruženjima građana, kao i kroz neposredne razgovore sa građanima, kontinuirano osluškuje potrebe svojih građana i shodno zakonskim propisima i svojim budžetom nastoji da stvori što povoljnije uslove za život i rad svih građana, posebnu pažnju posvećujući društveno osetljivim kategorijama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *